Co można zrobić z ziemniaków?

Co można zrobić z ziemniaków?

Dom 0 Comment

Ziemniaki to popularny, niemalże podstawowy produkt spożywczy w większości domów. Jest rośliną o jadalnej bulwie, zawierającą duże ilości skrobi. Choć do Polski dotarł jako luksusowy podarunek króla Jana III Sobieskiego dla Marysieńki, kojarzony jest raczej z wiejskim produktem. Podawany ze śmietaną i z boczkiem od święta, był głównym zapychaczem chłopskich żołądków. Dzisiaj ziemniak jest stosowany szczególnie jako dodatek do mięs w drugim daniu obiadowym. W jakich odsłonach można jeść ziemniaka, by się nie nudził? Okazuje się, że jest wiele możliwości.

Frytki/talarki

To pierwsza i najprostsza możliwość. Ziemniaki można po prostu posolić i usmażyć na patelni bądź głębokim oleju. Ta wersja sprawdza się zawsze i nigdy się nie nudzi> Aby ją urozmaicić ziemniaki można posypać różnymi przyprawami. Sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie, a także wszelkiego rodzaju przyprawy do grilla. Jeżeli uważamy, że danie jest zbyt suche możemy skomponować je z dipem, ketchupem czy musztardą. Takie ziemniaki sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Placki ziemniaczane

Danie, które najlepiej smakuje u babci. Każdy ma na nie swoją, tajemną recepturę. Ziemniaki mogą być ścierane na grubych oczkach, cienkich. Możemy dodawać na przykład sera, szynki, pieczarek. Mogą być bardziej przypieczone lub złociste. W tym wypadku również sprawdzi się dip. Jednak do placków pasuje również ciemny sos pieczeniowy. Można przyrządzić je w wersji po zbójnicku.

Kartoflanka

Przepyszna, tradycyjna zupa z kartofla. Oprócz ziemniaków dodajemy cebulę, czosnek i wędzonkę. Dla podkreślenia smaku składniki możemy nieco zeszklić na patelni. Zupa ta idealnie skomponuje się z grzankami lub ze świeżym, wiejskim chlebem.

Ziemniaki faszerowane

Tu możemy puścić wodzę fantazji. Farsz może być różnorodny. Sprawdzi się zarówno łosoś z twarożkiem jak i boczek. Możemy robić wersje wege z samymi warzywami lub dodać kurczaka ze szpinakiem. Wszystko zależy od naszych upodobań. W tym daniu zawsze pasować będzie roztopiony ser. Możemy zrobić dodatkowy dip lub zadbać o to, by farsz był wystarczająco wilgotny np.: dodając do niego odrobinę majonezu czy jogurtu.

Pyzy/pierogi ruskie

Pyzy bądź pierogi to bardzo popularne dania wśród dań ziemniaczanych. Jednak jeżeli chcemy przyrządzić je samodzielnie musimy mieć świadomość, że jest to zajęcie czasochłonne. Jednak w sklepach dostępne jest mnóstwo produktów gotowych, bez obaw możemy znaleźć również te dobrej jakości.

Ziemniaki pieczone

Najlepiej sprawdzą się z aromatycznym masłem czosnkowym. Możemy danie również urozmaicić szynką, pieczarkami, papryką, a nawet mięsem mielonym. Obranego ziemniaka kroimy w poprzek tworząc z niego „harmonijkę”. W nacięcia kładziemy wybrane przez nas produkty. Całość smarujemy masłem i posypujemy startym serem. Wsadzamy do piekarnika. Efekt murowany!

Sałatki ziemniaczane

Istnieje bardzo dużo wariantów. Może być na przykład z łososiem. Do niej sprawdzą się młode ziemniaki. Mieszamy pokrojone ziemniaki z łososiem. Dodajemy czerwoną cebulę, ogórka i rzodkiewkę. Istnieje też wariat taki, iż składników nie mieszamy, a układamy warstwowo. Niezależnie, którą z opcji wybierzemy powinniśmy dodać sos. Sos sporządza się z musztardy, łyżeczki miodu, niewielkiej ilości oliwy, soku z cytryny (wedle uznania, im więcej tym sos bardziej kwaśny),1/2 posiekanej dymki, soli i pieprzu. Sosem tym polewamy sałatkę zostawiamy, by sos przeniknął przez warstwy.

Podsumowanie

Dania z ziemniaków to nieodłączny element naszej kuchni. Są jednak warzywem tak uniwersalnym, iż pozwalają na eksperymenty i łączenie smaków. A jeżeli znudzi nam się eksperymentowanie to zawsze możemy wrócić do sprawdzonych i pysznych młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem.

Leave a comment

Back to Top